Wat is goede slaap en wat is slechte slaap?

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders, en dan vooral Nederlandse jongeren, gemiddeld korter slapen dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit is voor iedereen boven de 18 namelijk tussen de zeven en acht uur. Daardoor komen slaapklachten steeds vaker voor. Dit komt niet alleen doordat mensen korter slapen, het komt ook door factoren zoals stress en cafeïne. Wanneer je slecht slaapt kan dit veel negatieve gevolgen hebben zoals een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hartziekte, beroertes en depressie. Het is dus belangrijk dat je slaapproblemen zo snel mogelijk aanpakt. Vaak kan dit bij speciale klinieken zoals bijvoorbeeld de ruysdaelslaapkliniek.nl.

Wat zijn de kenmerken van slaapproblemen

Er zijn een aantal punten waar je op kan letten, als je denkt dat je last hebt van slaapproblemen. Ten eerste heb je vaak minder energie, je wordt moe wakker en je voelt je zwak. Daarbij kan je minder goed omgaan met prikkels, waardoor je snel geïrriteerd raakt. Verder kan je last hebben van concentratieproblemen, dingen onthouden en andere geheugen gerelateerde problemen. Je kan je somber en futloos voelen en een slecht humeur hebben. Als je slecht slaapt ben je ook minder alert en scherp, hierdoor heb je minder controle over je emoties en gedachten. 

Tips voor een betere nachtrust

Als je jouw nachtrust wilt verbeteren, zijn er een aantal tips die hierbij kunnen helpen. Het is belangrijk om elke dag op dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend. Zorg dat je overdag genoeg licht krijgt en doe geen dutjes tussendoor. Daarbij is het belangrijk dat je zo veel mogelijk problemen oplost, zodat je hier ‘s nachts niet meer over kan malen. Het is goed om regelmatig te sporten, maar het liefst niet later dan drie uur voordat je gaat slapen. Hetzelfde geldt voor zware maaltijden en koffie. Wanneer de klachten blijven, is het een goed idee om naar een expert te gaan. Vraag bijvoorbeeld meer informatie op Ruysdael.