Een AED gebruiken: hoe doe je dat?

Je hoopt natuurlijk niet dat het ooit nodig is, maar wellicht komt het voor dat dit wel nodig is en dan is het belangrijk om te weten hoe het moet: een AED gebruiken. Een AED staat voor een Automatische Externe Defibrillator. Hiermee kun je iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog reanimeren. Het hart zal in deze fase op een ongecontroleerde manier bewegen. Een elektroshock van een AED kan het hart resetten en weer normaal laten kloppen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten hoe je een AED moet gebruiken.

Een AED gebruiken? Kijk goed naar welke soort je hebt

Er zijn steeds meer plekken in Nederland waar je een AED tegenkomt. Ze zijn niet alleen verplicht om te hebben op de werkvloer, maar je ziet ze ook steeds vaker in winkelcentra. Wanneer het voorkomt dat iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk om te weten hoe je een AED gebruikt.

Een AED heeft twee elektroden die op de borst van het slachtoffer moeten worden geplakt. Na het plakken van de elektroden wordt de status van het hart geanalyseerd. In sommige gevallen zal de AED adviseren om een elektrische schok toe te brengen. Dit gebeurt alleen als het nodig is. Hierdoor gaat het hart weer in een normaal ritme kloppen. Er zijn twee soorten AED’s: automatische en halfautomatische. Een automatische AED brengt zelfstandig een schok toe. Bij een halfautomatische AED moet je als gebruiker de knop indrukken om een schok toe te dienen.